keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Jauhelihakastike

Jauhelihakastike on yksi (arki)ruokapöydän klassikoita. Sitä voi tehdä todella monella eri tavalla, joista osa on helppoja, osa vaikeita, osa nopeita ja osa aikaa vieviä. Tämä on oma suosikkini, todella yksinkertainen ja helppo reseptinä, ei vaadi paljoa kokilta tai erikoisia raaka-aineita ja kuitenkin erittäin maistuva. Tämän(kin) reseptin salaisuus on tarpeeksi pitkä haudutusaika. Alunperin innoittajana reseptille on toiminut Jyrki Sukula ja hänen Hullu kokki Piemontessa -kirjasta löytyvä Tajarin al Ragu -ohje.

Jauhelihakastike (4-5 annosta)



40-50 g silavaa tai pekonia (tai voita)
1 sipuli (70 g)
400 g jauhelihaa (17% luomunauta)
400 g tomaattimurskaa tai tomaatteja
1 porkkana (70 g)
2 dl punaviiniä tai loraus punaviinietikkaa + vettä
laakerinlehti, timjamia, suolaa, pippuria, chiliä
parmesan- tai mozzarella-raastetta

1. Pilko silava tai pekoni ja kuullota hienonnettu sipuli sen kanssa pannulla.
2. Lisää jauheliha ja ruskista.
3. Lisää tomaattimurska tai tomaatit, joista on poistettu kanta.
4. Lisää hienonnettu porkkana, viini ja mausteet.
5. Anna hautua hiljaisella tulella n. 2 tuntia.
6. Ripota tarjotessa pinnalle runsaasti juustoa.

Ravintosisältö (ilman juustoa):

Koko resepti: P 83 g, R 113 g, H 23 g
Annosta kohti (4/5 annosta): P 21/17 g, R 28/23 g, H 6/5 g


Aloitin sulattamalla ja pilkkomalla silavan, jota pidän usein muutamaa pikkupalaa pakkasessa, jotta niitä on käytettäväksi tarvittaessa. Silavaa saa irtopaloina hyvin varustetuilta lihatiskeiltä (esim. Sellon Citymarketista). Jos silavaa ei satu olemaan, sen voi korvata pekonilla tai hätätilaneessa jopa voilla. Tämän jälkeen hienonsin sipulin ja kuullotin sen korkealaitaisessa kasarissa silavan kanssa. Sipulin hienontamiseen on omat niksinsä, esimerkiksi Jaakko Kolmosen video aiheesta. Tosin itse usein oikaisen käyttämällä pakastesipulia...

Tämän jälkeen lisäsin pannulle jauhelihan. Kastikkeen voi tehdä oikeastaan mistä tahansa jauhelihasta, itse suosin naudan luomu-jauhelihaa, jossa on 17% rasvaa tai sika-nauta-jauhelihaa. Tässä reseptissä kastikkeesta halutaan hyvin hienojakoista, joten murustelin jauhelihan kauhalla hyvin pieniksi paloiksi.

Seuraavaksi lisäsin tomaatit. Usein käytän tomaattimurskaa, koska suurimman osan vuodesta Suomessa myytävät tomaatit ovat liian raakoja ja kovia kunnolliseen kastikkeeseen. Jos kuitenkin on paras tomaattikausi tai kotona on pöydälle kypsymään jääneitä tomaatteja, niin silloin kannattaa käyttää ennemmin niitä. Tomaatteja käytettäessä on aina muistettava poistaa niistä kannat, ne eivät ole mukavia sattumia kastikkeessa. Jos haluaa hifistellä, tomaatit voi vielä kaltata (eli poistaa kuoret)  mutta ainakaan itseäni ei kuorenpalat kastikkeessa haittaa.

Hienonsin porkkanan ja lisäsin myös sen kastikkeeseen. Porkkanan voi jättää reseptistä pois, jollei siitä tykkää, mutta se ei maistu kovin vahvasti jos sen on hienontanut kunnolla. Arkisin ei viitsi avata punaviinipulloa, joten korvasin punaviinin punaviinietikalla ja vedellä. Tämä kastike on myös hyvä punaviinin loppujen hautausmaa (jos niitä jollekin jää ;) ), ei haittaa vaikka viini olisi jo vähän etikoitunutta. Lopuksi lisäsin mausteet ja jätin kastikkeen hautumaan matalalle lämmölle kannen alle. Mausteita saa taas laittaa oman maun mukaan, mutta tarkoituksena on tasapainoisen makuinen jauhelihakastike, joten esimerkiksi chiliä ei ole tarkoitus laittaa niin paljon, että suuta polttaa (tuliset jauhelihakastikkeet ovat ihan eri ruokakulttuuriin kuuluvia).

Kun kastike oli hautunut kaksi tuntia, valmistin lisukkeen (kesäkurpitsaspagetti), lisäsin kastikkeen sen päälle ja ripottelin reilusti juustoa pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti