keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Lihapullat hepoisesta

Kannattaa tuntea heppatyttöjä (tai no, naisia ;) ), silloin voi saada käsiinsä aarteita...

Ratsasteleva kaverini kaipaili apua pakastimestaan löytyvän hevosen jauhelihan valmistukseen ja syöntiin, joten sovimme kokkaustreffit. Kyselin mieheltäni, onko hänellä ehdotuksia mitä laittaisimme ja vastaus oli yllättäen lihapullat (jostain syystä hyvin monen lähipiirini miehen lempiruokiin kuuluu lihapullat). No, tehtiin sitten lihapullia.

Tämä ohje on perusohjeeni lihapullille ja käytän samaa ohjetta myös naudan-, hirven- ja lampaanlihalle. Heppa ja hirvi ovat voimakasmakuisia ja vähärasvaisia lihoja, joten niihin voi myös sekoittaa mukaan possua. Itse olen pitänyt 70/30 suhteesta (siis 70% tummaa lihaa ja 30% porsasta). Nyt en kuitenkaan tullut käyneeksi isommassa kaupassa, josta jauhettua possua olisi saanut, joten teimme lihapullat pelkästä hepasta. Myöskään kastiketta en pullille tehnyt, sillä halusin testata makua ihan sellaisenaan.

Lihapullat hepoisesta (4-6 annosta)



n. 1 kg hevosen jauhelihaa
4 munaa
n. 1 dl kuohukermaa
2 pientä / 1 keskikokoinen sipuli (50 g)
suolaa, mustapippuria
voita ja/tai oliiviöljyä paistamiseen

1. Hienonna sipuli.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään taikinaksi.
3. Pyörittele taikinasta pullia.
4. Ruskista pullat rasvassa pannulla.
5. Laita valmiit pullat jälkikypsymään kattilaan.

Ravintosisältö:

ei vielä laskettu

Aloitin hienontamalla sipulin hyvin pieneksi. Tässäkin voisi käyttää pakastesipulia, mutta tykkään laittaa lihapullataikinaan sipulit vielä sitäkin hienompana silppuna, joten silppuan ne itse. Sen jälkeen sekoitin sipulin, munat, kerman ja mausteet jauhelihaan. Määrät eivät ole mitenkään tarkkoja, kunhan munaa on tarpeeksi pitämään lihapullat kasassa. Sekoitin taikinaa haarukalla, kunnes se oli kunnolla sekaisin ja muuttui hieman tahmaiseksi tasaiseksi massaksi. Jos taikina jää murumaiseksi, eivät lihapullat pysy niin hyvin kasassa, joten sekoitus kannattaa tehdä huolella.

Tämän jälkeen alkoi paistaminen, joka on mielellään kahden ihmisen hommaa. Itse tällä kertaa pyörittelin pullia ja kaverini hoiteli paistamisen. Jos homma pitää saada tehtyä yksin, kannattaa pullat pyöritellä ensin valmiiksi (esimerkiksi leivinpaperin päälle) ja sitten vasta aloittaa paisto, sillä muuten on joka paikka taikinassa. Paistoimme pullat oliiviöljy-voi-seoksessa, mutta kumpikin toimii paistossa myös yksinään (voi paremmin ;) ). Rasvaa kannattaa varata pannun vierelle, sillä sitä voi joutua lisäilemään paiston aikana. Pannulle mahtuu noin kymmenkunta pullaa kerrallaan, kun niitä pitää mahtua vielä kääntelemäänkin. Kun pullat olivat ruskeita joka puolelta, siirsimme ne kattilaan, jonka pohjalla oli nokare voita ja joka oli miedolla lämmöllä. Ei haittaa, vaikka pullat eivät olisi sisältä asti kypsiä, sillä ne kypsyvät vielä kattilassa muhiessaan lisää. Jatkoimme paistelua pullaerä kerrallaan kunnes kaikki taikina oli käytetty.


Tarjosin heppalihapullat uusien perunoiden, ruusukaalien ja vihreän salaatin kanssa. Jokin voimakas kastike, esimerkiksi pippurinen kermakastike tai punaviinikastike voisi myös sopia hepopullien seuraksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti