tiistai 7. huhtikuuta 2015

Karitsanpaisti Hansin tapaan

Pääsiäisenä syödään tietysti lammasta. Tällä kertaa pääsiäispöytään valitsin ohjeen, jonka olen bongannut joskus jostain lehdestä (ei taas mitään muistikuvaa mistä... ehkä HS) ja jonka laatija oli muistaakseni Hans Välimäki. Ohje on aika helppo muuten, mutta jonkun aikaa menee kastikeen keittelyyn kasaan. Lihalämpömittari on syytä olla, jotta näkee tarkasti sisälämptilan. Meillä tietysti hieno digitaalinen mittarimme hajosi kesken lampaan kypsennyksen mutta onneksi minulla on myös sellainen perinteinen analoginen "kinkkumittari" varalla laatikon pohjalla ja saimme sen avulla ruuan pelastetuksi :) . Alunperin ohjeessa oli käytetty karitsan sisäpaistia, mutta vaihdoin sen paahtopaistiin, koska niitä saa hyvin kaupasta (siis Sellon Citymarketista, jossa teen suurimman osan ostoksistani valikoiman takia) lähes aina (ei tarvinnut etukäteen tilailla). Annosmääräksi on laitettu neljä, koska paahtopaistipaketissa on yleensä neljä paistia, mutta toki tuosta riittää useammallekin jos paisteja puolittelee tai niitä on useampi pienempi paketissa.

Karitsanpaisti Hansin tapaan (4 annosta) **



n. 800 g karitsan paahtopaistia (tai sisäpaistia)
suolaa, pippuria
2-3 rkl voita
2 punasipulia (n. 150 g)
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa (n. 150 g)
2 rkl tomaattipyrettä (n. 70 g = 1 pieni tlk)
n. 2 1/2 dl punaviiniä
n. 2 1/2 dl kanalientä
1 rosmariininoksa
2 laakerinlehteä

1. Silppua punasipulit, pilko porkkanat ja napauta valkosipulinkynnet veitsen lappeella "auki".
2. Mausta lihat suolalla ja pippurilla, ruskista pinnat padassa voissa, siirrä uunivuokaan odottamaan.
3. Laita pataan sipulit ja porkkanat, kuullota miedolla lämmöllä n. 6 min.
4. Lisää pataan tomaattipyree ja kuullota varovasti pari minuuttia.
5. Lisää pataan viini ja keitä kunnes nestestä on jäljellä n. 1/2.
6. Lisää kanaliemi ja mausteet, keitä kunnes nestettä on jäljellä n. 2 dl, siivilöi kastike.
7. Kypsennä karitsaa 200 asteessa n. 12 min. (sisälämpö 56 astetta), kääri folioon ja anna vetäytyä n. 5 min.
8. Kaada folioon irronnut lihaliemi kastikkeeseen (lämmitä, jos ehtinyt jäähtyä) ja tarkista maku.


Tarjosin karitsan sienikompotin ja keitetyn tuoreen vihreän parsan sekä voin kanssa. Myös esim. valkosipuliperunat/lantut/tms. olisivat varmasti sopineet hyvin lampaan kaveriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti