torstai 19. kesäkuuta 2014

Sambialainen papumuhennos

Ensimmäinen ruoka rojekti-vihkosista, tein sitten samantien kokonaisen sambialaisen aterian. Tämä ohje ei nyt ole kamalan vähähiilarinen, mutta lisukkeiden kanssa pelaamalla käy kyllä vähän lepsumman linjan karpeille.

Sambialainen papumuhennos (4-6 annosta)



2 prk (800 g) ruskeita papuja (kypsiä)
1 prk (375 g) chilitomaattimurskaa
2 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
suolaa, currya, mustapippuria

1. Kuumenna öljy ja lisää murskattu valkosipuli ja mausteet, kuullota hetki.
2. Lisää pavut ja tomaattimurska.
3. Anna kypsyä n. 15 min. välillä sekoittaen.

Ravintosisältö:

Koko resepti: P 52 g, R 37 g, H 147 g
Annosta kohti (4/5/6 annosta): P 13/10/9 g, R 9/7/6 g, H 37/29/25 g

Aluksi käsittelin valkosipulit. Käytin ohjeen kolmen kynnen sijaan kuusi kynttä, sillä käyttämäni luomuvalkosipulin kynnet olivat hyvin pieniä. Alkuperäisessä ohjeessa valkosipuli käskettiin puristaa, mutta itse en purista valkosipuleja (en edes omista valkosipulin puserrinta) sillä joku huippukokki (en nyt muista kuka) on sanonut, että silloin siitä tulee kitkerää. Puristamisen sijaan murskaan ja pilkon sipulit siten, että ensin kuorin ne, sitten asetan leveän veitsen kynnen päälle ja painan voimakkaasti terää kädellä, jolloin kynsi murskaantuu ja viimeistelen työn leikkaamalla valkosipulin pieneksi silpuksi.


Kun valkosipulit oli käsitelty, laitoin oliiviöljyä kattilaan kuumenemaan. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään auringonkukkaöljyä, mutta en lähtenyt sitä ostamaan yhden aterian takia. Kun öljy oli kuumentunut, heitin sekaan valkosipulit ja mausteet. Suolaa laitoin hyvin varoen, sillä pavut on säilötty suolaliemeen. Tässä vaiheessa saa toimia ripeästi, ettei valkosipuli pala, palanut valkosipuli kun on todella pahan makuista. Kuullotin hetken mausteita ja sitten heitin perään pavut ja tomaattimurskan. En tiennyt olisiko pavut pitänyt valuttaa vai ei, joten heitin ne liemineen, ihan hyvää tuli. Joku voi kokeilla valutetuilla pavuilla ja kertoa, miten onnistui. Annoin kypsyä miedolla lämmöllä niin että muhennos kuitenkin koko ajan kupli hiljalleen ja sekoittelin välillä. Loppupuolella huomasi selvästi, että alkoi olla valmista, sillä muhennos alkoi ottaa kiinni kattilan pohjaan ja seos sakeni samalla kun pavut hajosivat.

Tarjosin muhennoksen keräkaali-tomaattilisukkeen ja mannapuuron kanssa. Alunperin ohjeessa lisukkeena oli maissipuuro, mutta en lähtenyt metsästämään maissijauhoja sitä varten vaan käytin kaapista löytyneet mannasuurimoiden jämät lisukepuuroon. Vähähiilihydraattisemman version saisi käyttämällä esim. mantelipuuroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti