keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kukkoa viinissä

Kaverilta saadut kukot päätyivät kynimisen jälkeen pataan. Koska viiniä löytyy (aiemmin jo kirjoitin kaverilta saadusta valkkarilärväristä... no, samasta lähteestä on myös punkku, joka pitäisi saada kulumaan ruuanlaittoon kun ei juotavaksi oikein enää kelpaa), päätin kokeilla kukkoa viinissä. Oli tosi helppotekoista ja maittavaa, joten kannattaa kokeilla, jos löytyy pataan sopivaa kanaa.

Kukkoa viinissä (n. 6-8 annosta)



kokonainen kana (reilu 1 kg) tai 6-8 kanan koipireisipalaa
n. 50 g silavaa (tai pekonia tai kimpale voita)
n. 10 pikkusipulia (n. 250 g)
200g herkkusieniä
5 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
suolaa, pippuria, timjamia
(1-2 rkl suurustetta)

1. Pilko kana reiluiksi paloiksi.
2.  Ruskista silava padassa ja ruskista kananpalat silavassa.
3. Lisää kuoritut sipulit, putsatut sienet, punaviini ja mausteet.
4. Kiehauta ja anna kypsyä miedolla lämmöllä n. 2 tuntia (broilerille riittää n. 45 min.)
5. Halutessasi nostele kanat pois liemestä ja suurusta siivilöity liemi.


Koska kukkoni olivat vähän pieniä (molemmat alta kilon) käytin pataan ne molemmat. Irroitin niistä koivet (luineen ja nahkoineen), siivet, rintalihat ja muut isot lihat pataa varten ja säästin loppuraadon kanaliemeen. Kukot olisi voinut pilkkoa myös ihan kokonaan pataan, mutta tein nyt tällä kertaa näin. Pelkkiä lihoja ei kuitenkaan pataan kannata laittaa sillä luut ja nahka tuovat lisämakua ruokaan.
Pilkoin silavan ja paahdoin sitä hetken padassa niin että rasva irtosi. Tämän jälkeen ruskistin kukonpalat silavassa. Lisäsin kuoritut sipulit ja putsatut sienet. Jos ne ovat kovin isoja, voi niitä puolitella. Viimeiseksi laitoin pataan viinin ja mausteet, suolaa meni ehkä ruokalusikallisen verran. Pata jäi hautumaan n. 3 tunnin ajaksi kannen alle, vaikka parikin tuntia olisi riittänyt. Tällainen pataruoka ei kuitenkaan helposti kuivu ja mene piloille, joten lisäaika ei haitannut. Lopuksi poimin kanapalat pois liemestä ja suurustin sen n. ruokalusikallisella kaurajauhoja. Suurustamisen voisi myös jättää pois, mutta suurustamalla saa liemestä kastikemaisempaa. Suurustettaessa kannattaa sekoittaa suuruste hyvin tilkkaan kylmää viiniä ja lisätä vasta tämä seos pataan, silloin suuruste ei paakkuunnu niin helposti. Lopuksi kiehautetaan lientä n. 3-5 minuuttia kunnes se sakenee hieman.

Tarjosin kukon keitetyn parsakaalin ja salaatin kanssa. Jokin muusi tai pyre olisi myös voinut toimia hyvin lisukkeena. Valmis kukko oli niin mureaa, että lihoja ei tarvinnut edes irroitella luista vaan luut saattoi vain poimia pois padasta. Myös kukkodiileri antoi siunauksensa sapuskalle, kun toimitin hänellekin maistiaiset kiitokseksi kukoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti