lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kreolilainen pata

Pakastinta inventoidessani löysin naudan sisäpaistia. Kaapista löytyi myös oliiveja, joita halusin käyttää. Muistin Ruokavuosi-kirjasta löytyvän kreolilaisen paistin reseptin, jossa kyseisiä aineita käytetään. Kyseessä on kuitenkin reseti kokonaiselle paistin palalle ja lihani oli jo valmiiksi pilkottu pakastaessa. Siispä muokkasin reseptistä oman pataruokani.

Kreolilainen pata (4-5 annosta)




n. 750 g naudan paistia suikaleina tai paloina
1-2 rkl voita (20 g)
1 sipuli tai sama määrä pakastesipulia (70 g)
n. 20 oliivia (40 g)
3-4 tomaattia tai sama määrä tomaattimurskaa (n. 230 g)
2-3 valkosipulin kynttä (n. 10 g)
suolaa, mustapippuria, timjamia
1 dl rommia

1. Ruskista naudan paistipalat voissa.
2. Lisää sipuli ja kuullota.
3. Lisää oliivit, lohkotut tomaatit, pilkottu valkoipuli ja mausteet.
4. Lisää rommi, kiehauta ilman kantta.
5. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2-3 tuntia.

Ravintosisältö:

Koko resepti:
Annosta kohti (4/5 annosta):


Aluksi ruskistin lihan korkealaitaisessa kasarissa, ohjeen voisi myös tehdä padassa. Kun pinta oli ruskistunut, lisäsin sipulit ja annoin niiden kuullottua (eli muuttua läpikuultaviksi, ne eivät saa ruskistua). Käytin pakastesipulia, mutta jos olisin käyttänyt tuoretta, olisivat sipulinpalat saaneet olla aika reilun kokoisia.

Lisäsin pannuun puolitetut oliivit (olisi voinut olla kokonaisenakin, mutta tykkään itse enemmän pienistä oliivinpaloista), lohkotut tomaatit (isoina lohkoina riittää, koska tomaatit "sulavat" pataan) joista kanta oli poistettu ja valkosipulin (sekin reiluina paloina). Tomaatit olisi voinut kaltata, mutta koska itseäni ei häiritse tomaatin kuoret tällaisissa padoissa, en viitsiyt vaivautua. Maustoin ruuan laittamalla pataan reilun hyppysellisen suolaa, mustapippuria myllystä ja timjamia. Käytin kuivattua timjamia, mutta tuoreella tulisi parempaa. Suolan määrän kanssa kannattaa varoa, oliivit kun tuovat myös suolaisuutta pataan.

Lopuksi kaadoin pataan rommin ja annoin sen kiehahtaa, jotta alkoholi haihtuu pois. Annoin padan kiehuskella rauhassa n. 3 tuntia kannen alla. Välillä vilkaisin, ettei pata kuivu liiaksi, silloin olisi voinut lisätä vähän vettä, mutta se ei ollut tarpeen. Tarjosin padan lanttumuusin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti