torstai 21. elokuuta 2014

Sinisen kukon liemi (kanaliemi)

Teen itse omat kanaliemeni, sillä sitä on todella helppo valmistaa ja sitten tietää mitä suuhunsa laittaa. Tässä liemi on valmistettu silkkikanasta raakana, mutta yhtä hyvin voi käyttää tavallista kanaa tai broileria kypsänä tai raakana ja jopa pakastettuna. Lihoja ei kannata liemeen tuhlailla vaan käyttää liemen tekoon jo "kertaalleen syötyjä" tipuja. Oma liemeni valmistuu useimmiten grillibroilerin jämistä: pakastan luut ym. jämäpalat aina kun syömme kokonaista broileria ja sitten kun on aikaa, keitän niistä liemen. Liemeen on myös kätevä heitellä jääkaapin pohjalle unohtuneita juuresten jämiä jos sellaisia löytyy.

Sinisen kukon liemi (kanaliemi) (n. 1,5 litraa)


kokonaisen kanan tai broilerin luut, nahka ym. jämäpalat kypsänä tai raakana
n. 2 l vettä
n. 2 rkl suolaa
n. 10 musta- tai maustepippuria
2 laakerinlehteä
(sipulia, palsternakkaa, selleriä, porkkanaa tm. juureksia)

1. Laita aineet isoon kattilaan.
2. Kiehuta hiljaisella lämmöllä 2-3 tuntia.
3. Siivilöi liemi.


Liemen teko alkaa laittamalla kanan jämät kattilaan ja kaatamalla päälle kylmää vettä sen verran että ne peittyvät. Yleensä vettä menee ehkä vähän vajaa kaksi litraa yhteen kananraatoon, joskus jos on todella hyvin syöty grillibroileri, saattaa yksikin litra riittää. Pakastetut kananjämät voi heittää kattilaan suoraan pakastimesta. Suolaa laitetaan ruokalusikallinen litraa nestettä kohden, eli muista muuttaa myös sen määrää jos veden määrä eroaa ohjeesta kovin paljon. 

Kuvissa esiintyvään liemeen heittelin muiden aineiden sekaan myös kaapista löytyneen punasipulin, palan vähän jo kärsineen oloista juuriselleriä ja palan hieman jo ituista palsternakkaa, jotka olivat jääneet jääkaappiin pyörimään jostain aiemmasta kokkailukerrasta. Liemen teko on hyvä keino päästä eroon vähän kämäisistä juureksista (kunhan ei mitään kunnolla pilantunutta tai homeista laita mukaan) kun niitä ei syödä kuitenkaan. Juurekset voi jopa nakata mukaan kuorineen, koska liemi kuitenkin siivilöidään.

Liemi saa porista hiljaisella lämmöllä 2-3 tuntia, aika ei ole mitenkään tarkka joten ei haittaa vaikka menisi ylikin. Jos kana on raakaa ja vaahtoaa kovasti, voi vaahdon kuoria pois pinnalta, mutta ilman kuorimistakin on ihan hyvää lientä tullut. Kun liemi on valmista, se siivilöidään. Jos kanaan on jäänyt paljon lihoja ja jaksaa nähdä vähän vaivaa, voi ne putsata raadosta irti ja käyttää salaattiin tai munakkaaseen tms. 

Siivilöity liemi on valmista käytettäväksi esim. keittopohjaksi. Liemen jäähtyessä sen pinnalle nousee rasvakakku, jonka voi käyttää liemen mukana tai poistaa. Liemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän rasvakakun alla. Liemen voi myös pakastaa, pakastettuna se säilyy virallisten ohjeiden mukaan pari kuukautta mutta itse olen kyllä käyttänyt puolikin vuotta vanhaa lientä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti