torstai 5. helmikuuta 2015

Manteliset runebergintortut

Runebergin kunniaksi ajattelin väsäillä karppiversion runebergintortusta. Makkaraversio ei kuitenkaan houkuttanut (vaikka mies sitä olisi voinut arvostaa) joten muokkasin oman mantelisen torttuversion. Alkuperäistä ohjetta ei ole, sillä tämä on yhdistelty hyvin monesta eri ohjeesta, joista osa oli karppiversioita ja osa normaaleja. En tiedä onko tämä nyt paras mahdollinen karppiruunari mutta ainakin omaan makuun se toimi hyvin. Tortut pyrkivät hieman murentumaan, joten kannattaa tehdä ne vuokiin eikä yrittää korkeaa muotista irrotettavaa torttua (myöhempi huomio: vietettyään jääkaapissa päivän, ei tortut enää murentuneet syödessä). Hillona käytin omenasosetta koska ensinnäkin joissain lähteissä kerrotaan, että Fredrika Runebergin tekemissä tortuissa olisi käytetty omenahilloa ja toiseksi koska pakastimesta löytyi purkillinen itsetehtyä sokeritonta omenasosetta. Karpihkot kaverit kehuivat näitä jopa paremmiksi kuin "oikeat" runebergintortut :) .

Manteliset runebergintortut (n. 10 kpl)



150 g voita
1 1/2 dl sokeria, steviaa, makeutusjauhetta tms. (omissa 1/2 dl steviaa ja 1 dl raakaruokosokeria)
2 munaa
3 dl mantelijauhetta
1/2 dl mantelirouhetta
2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
3 tl psylliumia
mantelilikööriä
sokeritonta hilloa (omena tai vadelma)
mascarponea + makeutusta (ja kermaa)

1. Vaahdota pehmennyt voi ja makeutus, lisää munat voimakkaasti vatkaten.
2. Yhdistä mantelit, mausteet, leivinjauhe ja psyllium, lisää taikinaan.
3. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa n. 20 min.
4. Kostuta hieman jäähtyneet tortut manteliliköörillä ja laita pinnalle nokare hilloa.
5. Taiteile hillon ympärille rengas makeutetusta mascarponesta (notkista kermalla, jos liian jämäkkää).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti