sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Tomaattirisotto

Tietokoneen viereen on kasaantunut hirvittävä pino kokeiltuja reseptejä, jotka odottavat kirjoittamista tänne plokiin. Tässä nyt ensimmäinen isosta joukosta. Tomaattirisottoa söimme ihan pääruokana mutta se sopisi hyvin myös lisukkeeksi. Annoskoko riippuukin paljon käyttötarkoituksesta.

Hyvän risoton valmistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, kun hellan ääressä saa olla koko riisin kypsymisen ajan eikä oikein mitään muuta voi samaan aikaan tehdä, mutta onnistunut risotto kyllä palkitsee hyvällä maulla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilin tehdä risottoa ja hieman pähkäilyä sen tekeminen vaati. Lopputulos oli kuitenkin omasta mielestä varsin onnistunut, joten hyvä että tuli kokeiltua :) .

Tomaattirisotto (4-8 annosta) ***



3/4 - 1 kg tomaatteja
1 sipuli
4 rkl voita
n. 3 rkl kasvisfondia
n. 1 l vettä
4 dl risottoriisiä
loraus valkoviinietikkaa
1 tlk (400 g) valkoisia papuja vedessä
1 dl parmesanraastetta
suolaa, pippuria
basilikaa

1. Kalttaa tomaatit, halkaise, koverra sisus, ota mehu talteen ja kuutioi hedelmäliha.
2. Hienonna ja kuullota sipuli, lisää tomaatit ja niiden mehu, kypsennä n. 10 min. sekoitellen.
3. Kiehauta vesi ja lisää siihen fondi, jätä levylle kiehumaan hiljalleen.
4. Lisää riisi ja valkoviinietikka tomaattien joukkoon, lisää kiehuvaa vettä vähän kerrallaan riisiin imeyttäen.
5. Kun riisi on sopivan kypsää (n. 15 min.), lisää voi, parmesan ja valutetut pavut, tarkista maku.


Nestettä riisiin imeyttäessä lisäsimme kiehuvaa vesi-fondiseosta riisiin kauha kerrallaan. Aina kauhallisten välissä odottelimme hetken aikaa jotta edellinen neste-erä ehti imeytyä. Sekoittelimme riisiä samalla varovasti laajoin liikkein, jotta riisit eivät rikkoontuisi eivätkä palaisi pohjaan. Tarkkaa aikaa ja nestemäärää ei voi ennalta sanoa, vaan riisiä pitää maistella ja testailla parhaan kypsyysasteen saavuttamiseksi. Risotossa riisi ei saisi olla enää raakaa ja jauhoista mutta sen pitäisi olla vielä napakkaa (al dente). Meillä ei ihan kaikki neste kulunut imeyttämiseen mutta se ei haittaa, kaikkea nestettä ei saa yrittää tunkea risottoon jos riisi ei sitä tunnu imevän. Voi ja parmesan lisätään lopuksi ja risottoa ei saa enää sen jälkeen keittää, voi ja parmesan sulavat kyllä jälkilämmöstä risoton joukkoon. Parmesanin ja voin määrää voi säätää oman maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti