sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Karvilanpaisti

Karvilanpaisti on oma suosikkiversioni perinteisestä karjalanpaistista. Yksinkertaisin karjalanpaisti tehdään vain erilaisista lihoista (ja suolasta), mutta koska aiemmin liha oli kallisarvoista ainetta, pelkkä lihasta tehty karjalanpaisti on ollut juhlaruoka. Arkisin (etenkin köyhemmissä taloissa) karjalanpaistia jatkettiinkin siis kasviksilla. Nykyään ruuan jatkaminen kasviksilla ei ole taloudellinen pakko (ainakaan suurimmalla osalle perheitä) mutta kasviksia on hyvä "piilottaa" ruokaan terveydellisistä ja ekologisista syistä. Itse myös tykkään uunissa lihan kanssa muhineista kasviksista, joten kasvisten sisällyttäminen reseptiin palvelee useaa eri tarkoitusta. Jälleen resepti on hyvin yksikertainen mutta ei sovi kiireisille, siksi se on meilläkin sunnuntain tai muun vapaapäivän ruokaa. Nimensä karvilanpaisti on saanut siitä, että mieheni kanssa tykkäämme leikkiä sanoilla ja kun hänen kotiseudullaan on Karvilan kylä, on karjalanpaistinkin nimi vääntynyt karvilanpaistiksi.

Karvilanpaisti (8-16 annosta)



n. 1,5 kg paistipaloja rasvoineen (ainakin possua ja nautaa, lisätä voi myös lammasta, hirveä jne.)
2 sipulia (150 g)
3-4 porkkanaa (250 g)
suolaa, mustapippuria
tilkka vettä tai lihalientä

1. Asettele kuutioidut lihat ja juurekset pataan tai vuokaan.
2. Mausta suolalla ja kokonaisilla tai rouhitulla mustapippurilla.
3. Lisää pataan tilkka vettä tai lihalientä.
4. Hauduta 150 asteessa 3-5 tuntia peitettynä.

Paras karvilanpaisti tulee mielestäni käyttämällä possua, nautaa ja lammasta sekaisin. Valmiit karjalanpaistiseokset sisältävät yleensä kuitenkin vain possua ja nautaa (kuvissa esiintyy vain possusta ja naudasta tehty ruoka), joten valmiiden pakettien täydentäminen lihatiskiltä on suotavaa. Possun, naudan ja lampaan lisäksi voi käyttää muitakin lihoja, mutta liian kalliita osia ei kannata "tuhlata" karvilanpaistiin. Liha voi olla myös luullista (lisää silloin määrää niin että syötävää lihaa on tuo 1,5 kg). Nestettä ei laiteta kovin paljon, sillä lihoista irtoaa nestettä uunissa ja kansi tai folio padan tai vuuan päällä estää lihan kuivumisen. Lihaa saa kypsyttää pidempäänkin halutessaan, mutta silloin kannattaa ehkä pienentää lämpöäkin (esim. 100-125 astetta yön yli).

Karvilanpaistin kanssa sopii erilaiset juureslisukkeet, tänään tarjosin paistin kokonaisina paahdettujen maa-artisokkien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti