torstai 16. heinäkuuta 2015

Tuorepasta kananmunasta

Kun yrittää hyväkarpata sekä syödä gluteenittomasti ja kuitenkin samaan aikaan kokkailla erilaisia mielenkiintoisia reseptejä, tarvitsee hyvän pastankorvikkeen. Kesäkurpitsaspagetti toimii loistavasti alustana pastakastikkeelle mutta monesti se tekee erilaisista uunipastoista (lasagnet yms.) liian vetisiä. Ihan puhdas munapasta (ohut munakaslettu leikeltynä nauhoiksi) taas on välillä vähän liian munaisaa resepteihin, joissa jo on paljon proteiinia. Tämän hieman "kevyemmän" version munapastasta löysin Hiidenuhman sivuilta ja ihastuin siihen heti sitä kokeiltuani. Oma versioni on oikeastaan melkein suoraan sama kuin alkuperäinenkin, olen vain muuttanut ainesmäärät grammoihin, sillä teen aika paljon kokkailujani vaa'an avulla ja lisäksi uusimmat Friida-munat olivat hieman pienehköjä, joten niiden määrää piti säätää grammoissa.

Tuorepasta kananmunasta (2-3 annosta, käyttötarkoituksesta riippuen) ***



n. 220 g kananmunaa (n. 4 kpl)
125 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl (n. 33 g) psylliumia

1. Sekoita munat ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi, lisää psyllium ja anna turvota 10 min.
2. Kaada seos pellille öljytylle leivinpaperille ja painele se tasaiseksi toisen öljytyn leivinpaperin avulla.
3. Paista leivinpaperin alla ylätasolla 150 asteessa n. 10 min.
4. Irrota leivinpaperi varovasti, kääri taikina rullalle ja leikkele tagliatellemaiseksi nauhaksi.


Tasaisen koostumuksen seokseen saa helpommin, kun aloittaa notkistamalla tuorejuuston ja lisäämällä siihen sitten munat yksitellen. Ainakin ensimmäinen muna kannattaa sekoittaa tuorejuustoon huolella, niin tuorejuustosta ei jää klönttejä taikinaan. Psyllium lisätään taikinaan ja sekoitetaan huolella. Psyllium alkaa heti turvota ja tässä vaiheessa taikina on hyvin puuromaista.



Kun taikina on levännyt 10 min. ja psyllium turvonnut kunnolla, on taikinasta tullut koossa pysyvää. Taikina kaadetaan huolellisesti öljytylle leivinpaperille pellille ja päälle laitetaan toinen öljytty leivinpaperi. Taikina painellaan tasaiseksi levyksi. Taikina levittäytyy helposti, kun kädellä silittelee sitä. Jos johonkin kohtaan meinaa tulla reikä, se kuultaa kyllä läpi tummempana kohtana leivinpaperin alta. Taikinaa on helppo työnnellä öljyttyjen paperien välissä sinne minne haluaa, joten se on hyvin helppo muotoilla koko pellin kokoiseksi levyksi.

Pastalevy jää vaaleaksi kun sen päälle jättää paiston ajaksi leivinpaperin, jolla taikinaa levitteli. Nurkista voi katsoa, onko levy kypsä. Kypsän levyn annetaan jäähtyä hieman ja sitten poistetaan päälimmäinen leivinpaperi. Alemman leivinpaperin avulla levy kääritään rullalle ja sitten rulla leikataan nauhoiksi. Pastan voi käyttää heti tai säilyttää jääkaapissa pari päivää myöhempää käyttöä varten. Pellillisestä riittää 2-3 hengen pasta-annokseksi sellaisenaan, muuhun tarkoitukseen käyettäessä pitää vähän itse arvioida paljonko munapastaa tarvitsisi.

muokattu 29.7.2015: Lisätty paremmat kuvat ja teko-ohjeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti