maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kreikkalainen lounasmunakas

Lisää rojekti-ohjeita, tällä kertaa kasvismunakas, jonka söimme nimestä huolimatta päivälliseksi.

Kreikkalainen lounasmunakas (4 annosta)



6 munaa
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria
370 g perunaa
1 punasipuli (100 g)
1 valkosipulinkynsi
1 pss vihreitä papuja (200 g)
2 pkt fetakuutioita chiliöljyssä (150 g / 70 g / pkt)

1. Keitä perunat ja pilko ne.
2. Mittaa munat, kerma ja mausteet valmiiksi kulhoon.
3. Paista pilkotut perunat ja sipulit muutamassa ruokalusikallisessa fetakuutioiden öljyä.
4. Lisää pavut ja kuumenna hetki.
5. Sekoita munakasseoksen rakenne rikki, kaada se kasviksille ja hyydytä munakkaaksi.
6. Lisää päälle fetakuutiot ja hauduta vielä hetki kannen alla.

Ravintosisältö:

Koko resepti: P 85 g, R 127 g, H 78 g
Annosta kohti: P 21 g, R 32 g, H 20 g


Aluksi keitin perunat suolalla maustetussa vedessä. Vaikka keittiössämme ei yleensä käytetä paljon perunaa, on poikkeuksena alkukesän uudet perunat, joita syömme jonkun verran. Alunperin ohjeessa käytettiin pariisinperunapakastetta mutta itse käytin mielummin oikeita perunoita. Kun perunat olivat kypsiä, pilkoin niitä hieman.

Perunoiden kypsyessä mittasin munakasseoksen aineet valmiiksi kulhoon. Alunperin ohjeessa käytettiin vettä mutta vaihdoin sen kermaan lisätäkseni makua ja rasvan määrää. Jos ohjeen rasvamäärä kauhistuttaa, voi kerman vaihtaa takaisin veteen. Pilkoin myös sipulit valmiiksi odottamaan.

Seuraavaksi kuumensin pannun ja laitoin siihen n. 3 rkl öljyä fetapaketista. Loput öljyt kaadoin talteen ja käytän ne johonkin muuhun ruokaan tai salaattiin myöhemmin, turha hyvää maustettua öljyä kaataa hukkaan. Paistoin sipulit ja perunat öljyssä sopivan ruskeiksi ja lisäsin pavut. Annoin kuumentua sen verran, että pavut olivat varmasti sulia. Tässä olisi voinut käyttää tuoreita papuja, jotka olisi keittänyt ensin, mutta lähi-Alepastamme ei niitä löytynyt.

Kun kasvikset olivat valmiit, sekoitin munakasseoksen rakenteen rikki haarukalla ja kaadoin seoksen pannuun. Sekoittelin munakasta muutamaan kertaan aluksi ja kun se alkoi hyytyä, pienensin lämpöä, tasoitin pinnan ja jätin munakkaan pannuun kypsymään. Hyvän munakkaan teossa pitää olla kärsivällinen sillä liian hätäisesti kuumalla pannulla paistaen se joko palaa pohjaan tai sitä pitää sekoittaa jolloin se rikkoontuu. Hyytymistä voi auttaa laittamalla munakkaan päälle kannen. Reunoja voi myös varovasti irroitella lastalla ja pannua heilutella, ettei munakas tartu kiinni.

Kun munakas oli kokonaan hyytynyt, kippasin fetakuutiot sen pinnalle ja laitoin kannen kiinni vielä hetkeksi. Tarjosin munakkaan pirteän tomaattisalaatin kanssa. Munakkaan loput sopivat myös hyvin seuraavan aamun aamupalaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti