keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Texasilainen kalkkunakastike

Helppo ja nopea ruoka arkeen rojekti-vihkosista. Tein pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin muovittoman syyskuun merkeissä. Kaikkea muovia en kuitenkaan onnistunut välttämään ilman että olisin suuresti muutellut ohjetta. Ehkä kuun pidemmälle kuluessa onnistun vielä tekemään täysin muovitonta ruokaa :) .

Texasilainen kalkkunakastike (n. 6 annosta)

 


2 sipulia
öljyä
n. 600 g kalkkunasuikaleita
200 g herkkusieniä 
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
1 tl chilijauhetta
suolaa, mustapippuria
1 tlk valkoisia papuja (n. 200 g)
1 tlk maissia (n. 200 g)
n. 200 g paseerattua tomaattia

1. Silppua sipuli ja kuullota öljyssä muutama minuutti.
2. Lisää kalkkunasuikaleet ja kypsennä n. 5 min.
3. Lisää mausteet ja sienet, kypsennä n. 5 min.
4. Lisää pavut, tomaatti ja maissi, sekoita ja kypsennä vielä n. 5 min.


Päivän ei ihan täysin muovittomat ostokset
Koska yritin vähentää muovijätettä muovittoman syyskuun merkeissä, muokkasin hieman alkuperäisen ohjeen aineksia. Sen takia vaihdoin pakastemaissin (muovikääre) tölkkimaissiin (pahvipurkki, vaikkakin muovitettu, mutta menee kuitenkin nestekartongin keräykseen eikä roskiin). Kalkkunaa ei löytynyt ilman muovikäärettä, eikä edes valmiita suikaleita, joten jouduin ostamaan muovilaarillisen kalkkunafilettä. Myöskään herkkusieniä ei löytynyt irtoversiona tuoreena, joten jouduin puntaroimaan onko parempi ostaa muoviin käärittyä tuoretta tavaraa vai metalliin pakattua säilykettä - päädyin tuoreeseen. Vaihdoin myös alunperin ohjeessa olleet valkoiset pavut tomaattiliemessä tomaattipyreeseen ja valkoisiin papuihin (pahvipurkeissa) mutta syynä oli ennemminkin valmiin liemen tärkkelys- ja sokerimäärät. Ja öljyä en osta muulloinkaan muovipulloissa.

Tarjosin kalkkunakastikkeen kesäkurpitsa-tomaattigratiinin kanssa. Aiemmassa kuvassa näkyvät myös lisukkeen raaka-aineet, joissa pääsi muovissa vähemmällä, kun poimi tomaatit hienoon kollegan lapsen tekemään kestohedelmäpussiin ja kesäkurpitsa oli omasta maasta. Ainoa vika oli parmesani, joka hienosta vahapaperikääreestä huolimatta sisälsi kuitenkin muovikääreen sen sisällä!

2 kommenttia:

  1. Tämä muovittomuus on aikamoinen haaste. Itselläni jäi vihannekset eräänä päivänä ostamatta yhdestä kaupasta ja siirryin suoraan toiseen juurikin tuon pakkauspolitiikan takia. Mutta muistan myös jonkun joskus sanoneen, että ei kannattaisi murehtia muovipakkauksia, koska jos niitä ei olisi, pakkausten puuttuessa pilaantuvan ruuan hiilijalanjälki olisi paljon suurempi. Mutta mitenkähän lie.

    VastaaPoista
  2. Ideana olisikin päästä eroon turhista muovipakkauksista. Kyllähän esim. kuljetuksiin käytettävä (fossiilinen) energia kasvaa huomattavasti jos kaikki pakattaisiin esim. lasiin kun se on sen verran painavampaa. Kuitenkaan ei ole järkeä pakata jo ennestään luonnon omissa hyvissä pakkauskääreissä olevia asioita (esim. useat hedelmät) muoveihin tai tehdä pakkauksia, joissa on muovikääreitä muovipaketin sisällä (tai toisinpäin). Esim. noi muoviin pakatut herkkusienet on vähän turhake, kun ne voisi hyvin myydä irtomyyntinä (silloin myös voisi ostaa juuri sen määrän mitä tarvitsee), samoin kaikki avokado/appelsiini/klementiini/yms. pussit. Kaikkein pahin kuitenkin imho on muoviin pakatut banaanit...

    VastaaPoista