torstai 12. maaliskuuta 2015

Adalmiinan suklaaunelma

Apukokki-Ada tilasi synttäreille suklaakakun. Tilaajalla on aika tarkka mielikuva, millainen kakun pitäisi olla ja yhdessä sitä vielä tarkennettiin. Suklaata piti olla paljon, joten pohja tehtiin sacher-kakun ohjeella (vanhasta käsinkirjoitetusta leivontaohjekirjastani, eli oikeasta alkuperästä ei tietoa) oikeaa suklaata käyttäen, väliin haluttiin suklaista moussea (muokkailtu Ulla Svenskin Unelmakakut-kirjan Kahden suklaan pähkinäunelma -kakun täytemoussea) ja päälle epätasainen suklaakuorrute (taas Ulla Svenkin kirjasta suklaaganachen ohje). Vadelma hyväksyttiin hennoksi sivumauksi ja koristeeksi. Netistä katsottiin kuvia kakuista, joissa oli hienoja suklaalehtikoristeita, mutta kaupasta valmiina saatavat suklaalehdet kelpasivat, vaikkei ne ihan yhtä hienoja olekaan kuin oikeiden lehtien päälle tehdyt. Aika hyvä siitä tuli, enkä edes itse sano, vaan kehut tulivat syöjiltä.

Kakku on aika iso. Siitä riitti isoruokaiselle yhdeksän hengen porukalle ainoana kakkuna reilusti, ehkä noin puolet katosi yhdellä kahvittelukerralla, eli siitä arvioin että "normaaleille syöjille" saattaisi olla joku 30 hengen kakku. Koittakaa kuitenkin arvioida itse, mikä on omien vieraiden ruokahalu, suklaanystäville ainakin kannattaa varata kaksi palaa ;) .

Adalmiinan suklaaunelma (n. 30 annosta) ***



pohja:
225 g taloussuklaata
225 g voita
6 munaa
3 dl sokeria
3 1/2 dl jauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (oikeaa, ei mitään kaakaojuomajauhetta)
reilu 2 tl leivinjauhetta
(voita + korppujauhoja vuokaan)

täyte ja kostutus:
4 dl kermaa
200 g vadelmasuklaata (Fazerin 44% vadelmasuklaa leivontaan)
4 liivatelehteä
n. 3 dl vadelmamehua 

päällysganache ja koristelu:
1,5 dl kermaa
300 g vadelmasuklaata
2 rkl voita
vadelmia (jos pakaste, sulata varovasti irrallaan, että säilyvät kauniina)
suklaalehtiä (kaupasta tai itse tehtyjä)

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjakakkuvuoka (halkaisija 26-30 cm).
2. Paloittele suklaa ja voi kattilaan, sulata miedolla lämmöllä rauhalliseti sekoitellen.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi, lisää jäähtynyt suklaaseos.
4. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja siivilöi varovasti sekoittaen takinaan.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45-50 min. alimmalla tasolla, tarkista kypsyys tikulla.
6. Anna jäähtyä ainakin 30 min., irrota vuoasta ja leikkaa kolmeen osaan.
7. Sulata täytteeseen tuleva suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa n. 10 s kerrallaan.
8. Vaahdota kerma ja sekoita siihen suklaa sekä tilkkaan vadelmamehua liuotetut liivatteet.
9. Aseta alin pohjaosa tarjoilulautaselle, asettele alle leivinpaperisuikaleet suojaamaan valumilta.
10. Asettele kakkupohjan ympärille irtopohjavuoan rengas ja kostuta pohja vadelmamehulla.
11. Nostele pohjan päälle n. puolet täytemoussesta, asettele päälle keskimmäinen pohjapala kevyesti painaen.
12. Kostuta myös keskiosa mehulla, lisää päälle loput täytteestä ja kansiosa, kostuta kansi.
13. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 h, mielummin yön yli.
14. Irrota jähmettyneestä kakusta irotpohjavuoan rengas.
15. Kuumenna ganachen kerma kattilassa höyryäväksi, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita kunnes se on sulanut.
16. Lisää voi nokareina ja sekoita kunnes ganache on kiiltävää, älä kiehuta tai polta.
17. Lusikoi ganache kakun pinnalle, levittele veitsellä tai nuolijalla reunoille, tee kuviot pintaan lusikalla.
18. Anna päällisen jähmettyä hetki ja poista suojapaperit, viimeistele vadelmilla ja suklaalehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti