perjantai 24. huhtikuuta 2015

Nokkosrulla jauhelihatäytteellä

Satokausikalenterin innoittamana olen yrittänyt kokeilla erilaisia itselleni entuudestaan tuntemattomampiakin kasviksia aina niiden satokausien mukaan. Nyt kokeiluun pääsi nokkonen. Tiesin jo entuudestaan, että sitä voi käyttää ruuanlaitossa pinaatin tapaan mutta aiemmin olin havahtunut aina liian myöhään kesästä päästäkseni kokeilemaan ruuanlaittoa nokkosesta (joo, voisihan sitä kerätä myöhemminkin kesällä nokkosten latvoja, mutta kuka sinne polttavaan puskaan sitä rämpii tekemään...). Kiitos satokausikalenterin, nyt muistin lähteä ajoissa nokkosmetsälle ja kävin poimimassa vanhempieni pihalta (omakotitalo rauhallisella alueella, jotta nokkoset eivät ole pakokaasuilla yms. kyllästettyjä) pussillisen pieniä nuoria nokkosia, jotka jalostuivat nokkosrullaksi illemmalla. Oikein hyvää oli, vaikka vähän reseptiä muokkailinkin. Kannattaa syödä vaikka salaatin kanssa, sillä ohjeessa ei hirveästi kasviksia ole.

Nokkosrulla jauhelihatäytteellä (4-8 annosta) **



n. 1/2 l tuoreita nokkosia
vettä
5 1/2 dl maitoa
1 dl jauhoja (kaura-, vehnä- tms.)
1/2 tl leivinjauhetta
suolaa
ripaus muskottia
3 munaa
400 g jauhelihaa
1 porkkana
1 sipuli
2-3 rkl tomaattipyrettä (pieni 70 g tlk)
pippuria, suolaa
100 g tuorejuustoa (esim. yrttimaustettu)
(juustoraastetta)

1. Puhdista nokkoset, (ryöppää) ja silppua.
2. Mittaa kattilaan maito ja jauhot, kuumenna sekoittaen kunnes sakenee paksuksi kastikkeeksi (5-10 min.).
3. Lisää nokkoset ja keitä vielä n. 1 min. sekoitellen, jäähdytä.
4. Lisää leivinjauhe, suola ja muskotti, lisää munat yksitellen vatkaten taikinaan.
5. Levitä taikina kevyesti öljytylle leivinpaperille pellille, paista 175 asteessa n. 25-30 min.
6. Raasta porkkana ja silppua sipuli.
7. Ruskista jauheliha, lisää porkkana ja sipuli, kypsennä n. 5 min.
8. Mausta jauhelihaseos tomaattipyreellä, suolalla ja pippurilla, lisää tuorejuusto.
9. Kumoa kypsynyt taikinalevy toiselle leivinpaperille, levitä jauhelihaseos levylle ja kääri löyhälle rullalle.
10. Leikkaa paloiksi, tarjoa heti tai lämmitä uudestaan (ja ripottele päälle hieman juustoraastetta).


Ryöpätyt nokkoset taikinassa näyttävät ihan pinaatilta.
Nuoret nokkoset eivät polta, joten niiden puhdistus onnistuu vaikka paljain käsin. Poimi mahdolliset kerätessä nokkosten joukkoon jääneet roskat pois sekä poista nokkosista juuret, jos ne ovat repeytyneet mukaan. Ihan nuoria nokkosia ei ole välttämätöntä ryöpätä, mutta ryöppäämällä varmistat, etteivät ne polttele. Ryöppäämisessä pudota nokkoset muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja nosta ne sen jälkeen lävikköön valuttamaan ylimääräinen vesi pois. Kun nokkoset on ryöpätty, ne muistuttavat hyvin paljon sulatettua pakastepinaattia.

Taikinaa tehdessä muista sekoitella maito-jauhoseosta koko ajan, maitotuotteilla on ikävä tapa kiehua hellalle juuri sillä hetkellä kun käännät selkäsi. Taikina on sopivan paksua kun se on lähes puuromaista. Nokkosten lisäämisen jälkeen jäähdytä taikinaa sen verran, etteivät munat sekoitettaessa taikinaan lähde heti kypsymään, taikinan ei siis tarvitse olla ihan kylmää. Leivinpaperin öljyäminen auttaa irrottamaan taikinalevyn helpommin leivinpaperista.

Täytteen voi tehdä kokonaan sillä välin kun taikinalevy on uunissa, ainakin itse ehdin tekemään kaikki täytteeseen tarvittavat vaiheet siinä välissä. Jauheliha kannattaa pieniä kunnolla, koska silloin täytteen tasainen levittäminen on helpompaa. Pannun voi nostaa pois levyltä ennen tuorejuuston lisäämistä, sillä jälkilämpö riittää sen sulattamiseen täytteen joukkoon.

Taikinalevyn kypsyttyä sen voi antaa jäähtyä hetken ennen kumoamista toiselle leivinpaperille. Levy on aika lötkö, joten lisäkäsipari auttaa paljon (yksi koura jokaiseen leivinpaperin nurkkaan ja kumoaminen reippaasti). Täytteen levityksen jälkeen rullaamisessa auttaa alla oleva leivinpaperi, jolla voi taikinalevyä nostella. Lopuksi voi pinnalle ripotella juustoraastetta joko ennen tai jälkeen leikkaamisen. Kääröä on aika vaikea nostella kokonaisena, joten kannattaa tarjota se valmiiksi pätkittynä, ellei pitkänä pötkönä tarjoamiseen ole erityistä syytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti