sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Mustajuurikeitto

Kokeilin tätä mustajuurikeittoa ensimmäisen kerran jo syksyllä, kun mustajuurikausi alkoi. Aiempaa kokemusta mustajuurista ei ollut, joten eka kerta meni hieman säätämiseksi. Ohjeessa käsketään kuoria mustajuuri virtaavan veden alla, mutta enhän sitä uskonut... ja niinhän siinä kävi, että keittiö oli täynnä liimaksi muuttunutta mustajuuren maitiaisnestettä, jota ei saanut millään irti leikkuulaudasta, veitsestä, kuorimaveitsestä, lavuaarista ja omista käsistä. Kun sitten mustajuuren käsittelyohjeita googlaili, lähes joka ohjeessa käskettiin mustajuuri kuoria veden alla, joissain ohjeissa jopa hanskat kädessä. Vahingosta viisastuneena toisella yrityksellä kuorin mustajuuret reilussa virtaavassa vedessä ja huuhtelin koko ajan juuria, käsiä ja työvälineitä. Tällä kertaa homma onnistui paremmin ja kädet tuntuivat vain lievästi tahmeilta (kolme käsipesua reilulla saippualla auttoi) ja työvälineistä vain kuorimaveitsen kahva jäi hieman tahmeaksi. Jos haluaa olla tosi siisti, kannattaa siis ne hanskat tosiaan kaivaa esille.

Ensimmäisellä kerralla kokeilimme keittoa soseversiona ja toisella kerralla soseuttamattomana. Molemmat olivat hyviä, allekirjoittanut piti ehkä hieman enemmän soseuttamattomasta versiosta, mies taas soseversiosta. Kannattaa siis kokeilla molempia :) . Vegaaniversion saa helposti halutessaan jättämällä sulatejuuston pois.

Mustajuurikeitto (2-4 annosta)



4 pitkään mustajuurta (n. 400 g kuorimattomana)
vettä + sitruunamehua
voita tai öljyä
1 sipuli
6 dl kasvislientä (esim. vettä + fondia)
1/2 pkt (125 g) sulatejuustoa
1 tl kirveliä tms.
(suolaa)

1. Kuori mustajuuret runsaan juoksevan veden alla ja paloittele odottamaan sitruunaveteen.
2. Silppua sipuli ja kuullota rasvassa kattilassa, lisää kasvisliemi ja kirveli.
3. Lisää kiehuvaan liemeen mustajuurenpalat ja keitä kannen alla n. 20 min.
4. Soseuta halutessasi ja lisää juusto, keittele sekoitellen sen aikaa, että juusto sulaa, tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti