perjantai 19. joulukuuta 2014

Keitetty kinkku (18)

Joulukinkun voi tehdä keittämällä tai paistamalla. Paisto-ohjeita tulee yleensä kinkun mukana mutta keittäminen on nykyään harvinaisempaa (ehkä tarpeeksi isoja kattiloita ei löydy nykyään kovin monelta). Keittäminen on kuitenkin hyvin hellävarainen tapa kinkun valmistamiseen ja vanha sananlasku sanookin, että joka keitetyn paistaa se makean maistaa. Keittämistä kannattaa siis kokeilla. Keittolientä voi maustella oman mieltymyksen mukaan ja kokeilla erilaisia versioita kunnes löytää oman suosikkinsa. Myös kinkun kypsyysastetta eli sisälämpötilaa voi säätää oman mieltymyksen mukaan, paistomittaria kannattaa ehdottomasti käyttää apuna.

Keitetty kinkku



kinkku
vettä (tai vettä ja punaviiniä)
(juureksia esim. sipulia, porkkanaa, mukulaselleriä)
(suolaa, pippuria, neilikkaa, laakerinlehtiä)

1. Sulata kinkku viileässä (pakkauksen ohjeen mukaan).
2. Huuhdo kinkku ja laita se kattilaan, kaada päälle kylmää vettä niin että kinkku peittyy juuri ja juuri.
3. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto (lisää mausteet, juurekset yms.).
4. Anna kypsyä hiljalleen poreilevassa vedessä kypsäksi (70-85 astetta).
5. Nosta kinkku kattilasta ja paista vielä sen pinta rapeaksi 200 asteisessa uunissa n. 15-30 min.

Jos haluat kinkkuun kuorrutuksen, poista kinkusta kamara keittämisen jälkeen ja sivele kinkun pintaan kuorrutusaineet ennen kun laitat sen uuniin. Kinkun liemi kannattaa ehdottomasti säästää ja käyttää sitä pohjaliemenä kastikkeisiin ja keittoihin. Kuvan kinkku on n. 3,5 kg luuton juhlakinkku, joka on keitetty 80 asteiseksi liemessä, jossa oli n. 1,5 l vettä, 2 dl punaviiniä, 10 mustapippuria, laakerinlehti, sipuli ja n. 1 rkl suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti