Piparkakkutalo
1 annos piparkakkutaikinaa
1 annos piparkakkukuorrutetta
karkkeja
n. 1 dl sokeria kiinnitykseen
n. 1 rkl tomusokeria viimeistelyyn
1. Leivo piparkakkutaikinasta tarvittavat osat taloon.
2. Koristele osat piparikuorrutteella ja karkeilla (kiinnitä karkit kuorrutteella). kuivata hyvin.
3. Sulata sokeri paistinpannussa miedolla lämmöllä, älä päästä kärähtämään.
4. Kasta talonosien liimattavat reunat nopeasti sulaan sokeriin ja paina paikoilleen.
5. Viimeistele maisema koristelluilla pipareilla, karkeilla ja tomusokerilumella.
Tein taloon hyvin yksinkertaiset kaavat leivinpaperista. Sivuseinä oli 10 cm x 15 cm suorakaide, pääty oli 10 cm leveä, 15 cm kokonaiskorkeudeltaan ja 10 cm sivukorkeudeltaan. Kattopalat olivat 15 cm x 8 cm (myöhemmin huomasimme, että niiden olisi pitänyt olla isommat, koska nyt ei kattopaloihin jäänyt yhtään räystäsvaraa ja lisäksi niistä loppui pituus kesken, kun mitoissa ei ollut otettu huomioon piparien paksuutta... no seuraavalla kerralla sitten osaa tehdä isommat kattopalat). Leikkasimme palat veitsellä piparitaikinasta. Painoimme muotilla päätypaloihin ikkunat ja leikkasimme toiseen päätypalaan oven, jonka myös paistoimme. Lisäksi tein arviolta savupiipun osat, mutta myöhemmin huomasimme, että savupiipun olisi oikeastaan voinut tehdä ihan vaan vaahtokarkista tai suklaanapeista paljon helpommin. Kaulitsimme myös ison taikinapalan talon alustaksi. Isoja osia voi paistaa hieman pidempään kun tavallisia pipareita, jotta ne kypsyvät varmasti.



Kun talo oli kasassa, teimme piippuun savua sulasta sokerista. Kaadoin sokeria hieman leivinpaperille, jonka pinnalla levittelin sitä haluttuun muotoon. Sokeria voisi muovata tarkemminkin, mutta koska savun ei tarvitse olla mitenkään säännöllisen muotoista niin tein vain tuollaisia epämääräisen muotoisia hörtsäkkeitä. Yhtä niistä nostelin lusikalla kun sokeri jähmettyi, jolloin siihen sai seittimäistä kolmiulotteista muotoa. Sokerisavu kiinnitettiin piippuun sulalla sokerilla.
Lopuksi viimeistelimme koristelun liimailemalla koristekuorrutteella lakupaloja katonharjalle, vaahtokarkinpaloja lumikinoksiksi ja laku- ja suklaapaloja "halkokasaksi". Viimeinen silaus saatiin ripottelemalla päälle tomusokeria siivilän läpi "lumikerrokseksi".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti