tiistai 16. joulukuuta 2014

Piparkakkutalo (15)

Pitihän sitä piparitalokin rakennella. Ei mennyt ihan kuin Strömsössä, mutta kyllä siitä pienellä ehostuksella ihan ok tuli. Ja samalla tuli opittua muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon rakennelman teossa. Ehkä sitten seuraavana jouluna jotain hieman kunnianhimoisempaa :) . Rakentelussa sekä syömisessä auttoi jälleen apukokki-Ada.

Piparkakkutalo



1 annos piparkakkutaikinaa
1 annos piparkakkukuorrutetta
karkkeja
n. 1 dl sokeria kiinnitykseen
n. 1 rkl tomusokeria viimeistelyyn

1. Leivo piparkakkutaikinasta tarvittavat osat taloon.
2. Koristele osat piparikuorrutteella ja karkeilla (kiinnitä karkit kuorrutteella). kuivata hyvin.
3. Sulata sokeri paistinpannussa miedolla lämmöllä, älä päästä kärähtämään.
4. Kasta talonosien liimattavat reunat nopeasti sulaan sokeriin ja paina paikoilleen.
5. Viimeistele maisema koristelluilla pipareilla, karkeilla ja tomusokerilumella.


Tein taloon hyvin yksinkertaiset kaavat leivinpaperista. Sivuseinä oli 10 cm x 15 cm suorakaide, pääty oli 10 cm leveä, 15 cm kokonaiskorkeudeltaan ja 10 cm sivukorkeudeltaan. Kattopalat olivat 15 cm x 8 cm (myöhemmin huomasimme, että niiden olisi pitänyt olla isommat, koska nyt ei kattopaloihin jäänyt yhtään räystäsvaraa ja lisäksi niistä loppui pituus kesken, kun mitoissa ei ollut otettu huomioon piparien paksuutta... no seuraavalla kerralla sitten osaa tehdä isommat kattopalat). Leikkasimme palat veitsellä piparitaikinasta. Painoimme muotilla päätypaloihin ikkunat ja leikkasimme toiseen päätypalaan oven, jonka myös paistoimme. Lisäksi tein arviolta savupiipun osat, mutta myöhemmin huomasimme, että savupiipun olisi oikeastaan voinut tehdä ihan vaan vaahtokarkista tai suklaanapeista paljon helpommin. Kaulitsimme myös ison taikinapalan talon alustaksi. Isoja osia voi paistaa hieman pidempään kun tavallisia pipareita, jotta ne kypsyvät varmasti.

Kun osat taloon oli paistettu ja jäähdytetty, koristelimme palat tomusokerikuorrutteella. Teimme kuorrutetta yhden erän, jonka jaoimme neljään kippoon ja värjäsimme punaisella, vihreällä ja keltaisella elintarvikevärillä (yksi jäi värjäämättä valkoiseksi). Koristelimme palaset kuorrutteella ja karkeilla, jotka kiinnitettiin pienillä kuorrutepisaroilla tai nauhoilla pipariin. Samalla koristelimme talon pihamalle tulevat kuuset ja moottoripyörät.

Kun koristeet olivat kuivuneet kunnolla, kokosimme talon. Sulatin sokerin paistinpannussa, joka oli aluksi hetken täydellä lämmöllä, mutta myöhemmin laskin lämmön kolmoselle (asteikoilla 0-9). Sokerin kanssa pitää olla varovainen, ettei se pala, jotta siitä ei tule mustaa ja kitkerän makuista. Kun sokeri oli sulanut, dippasimme varovasti liimattavat pinnat sokeriin ja kasasimme talon alustalle. Osien mitoituksen kanssa olisi saanut olla tarkempi ja paloja olisi kannattanut leikata suoremmaksi heti niiden tultua uunista (kun pipari ei ole vielä kuivahtanut ja se on pehmeää, joilloin sitä voi leikata ilman että se murenee), sillä nyt saumat hieman repsottivat ja niihin jäi rakoja... kattoon jääneet raot paikkailimme vaahtokarkeilla, muut jätimme sikseen. Kiinnitimme vielä kuusi- ja moottoripyöräpiparit talon pihamaalle lisäkoristukseksi.

Kun talo oli kasassa, teimme piippuun savua sulasta sokerista. Kaadoin sokeria hieman leivinpaperille, jonka pinnalla levittelin sitä haluttuun muotoon. Sokeria voisi muovata tarkemminkin, mutta koska savun ei tarvitse olla mitenkään säännöllisen muotoista niin tein vain tuollaisia epämääräisen muotoisia hörtsäkkeitä. Yhtä niistä nostelin lusikalla kun sokeri jähmettyi, jolloin siihen sai seittimäistä kolmiulotteista muotoa. Sokerisavu kiinnitettiin piippuun sulalla sokerilla.

Lopuksi viimeistelimme koristelun liimailemalla koristekuorrutteella lakupaloja katonharjalle, vaahtokarkinpaloja lumikinoksiksi ja laku- ja suklaapaloja "halkokasaksi". Viimeinen silaus saatiin ripottelemalla päälle tomusokeria siivilän läpi "lumikerrokseksi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti